Home Alle Andere Ballen Plasma Ball

Plasma Ball


Een
Plasma Ball is een glazen met gas gevulde bol waarin je blauwe lijnen ziet lopen vanaf het midden naar buiten toe. Aan de buitenkant worden de lijnen roodachtig. Het speciale effect wat je ziet zijn "ionenstraaltjes". Als je je hand op de bol legt, gaan de lijnen naar je hand toe en worden ze nog feller. Je hand functioneert in dit geval als geleider. Fascinerend om mee te spelen.

Plasma Ball

De naam Plasma Ball komt door het feit dat er een plasma gevormd wordt in de bol. Een Plasma Ball illustreert het complexe fenomeen "plasma". In de natuurkunde wordt onder plasma een fase verstaan waarin de deeltjes van een stof in meer of mindere mate geļoniseerd zijn. Vaak wordt plasma de 4e aggregatietoestand genoemd, naast vast, vloeibaar en gas. De overgang van gas naar plasma is geheel continu.

De Plasma Ball is gevuld met een edelgas of een edelgasmengsel en de kern is een elektrode (anode). De gassen/gasmengsels die gebruikt worden in de Plasma Ballen zijn meestal fabrieksgeheim. De gebruikte gassen bepalen de kleur en het uitzicht van de vonken. Een edelgas dat vaak voorkomt in Plasma Balls is Argon. De diameter van een gemiddelde Plasma Ball is 20 cm. Het edelgas in de bol heeft een lage druk en wordt aangedreven door een hoogfrequente wisselspanning (ca. 15 kHz) met een hoog voltage van circa 10 kilovolt. Tengevolge hiervan ontstaan er ionenstraaltjes (geļoniseerd gas) vanaf de elektrode tot aan het glasoppervlak. De straaltjes volgen in principe de elektrische veldlijnen van de dipool, maar bewegen opwaarts dankzij het gas. Het gevolg van dit alles is een spectaculair gezicht wat menig een fascineert.

Een Plasma Ball wordt ook wel
Plasma globe, Plasma sphere of Plasma lamp genoemd.
De Plasma Ball zoals wij die vandaag de dag kennen, is ontwikkeld en gepatenteerd door
Bill Parker in de tachtiger jaren. Bill Parker was ten tijde van zijn uitvinding een student aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT), een privé research universiteit in Cambridge, Massachusetts.

Plasma Ball
Kinderen spelen met een super grote plasma ball in het
Great Lakes Science Center in Cleveland (Ohio)
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes