Home Alle Andere Ballen Zaadbal

Zaadbal


De
zaadbal is de naam voor de geslachtsklier van mannelijke organismen. Zaadballen worden bij alle mannelijke gewervelde dieren links en rechts aangelegd.
Andere namen voor zaadbal:
teelbal, testikel of testis (=Latijns zaadbal).

De zaadballen van de volwassen man hebben een volume van ongeveer 20 milliliter. De zaadcellen (sperma) worden in de zaadballen geproduceerd. De zaadballen liggen in de balzak (scrotum) en hangen als het ware buiten het lichaam. Dit is noodzakelijk, omdat de zaadproduktie het beste gaat wanneer de temperatuur lager (34C) is dan de lichaamstemperatuur (37C). De zaadbal bestaat voornamelijk uit buisjes. Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies waarbinnen de zaadbal kan bewegen.

Naast het produceren van zaadcellen hebben de zaadballen ook een belangrijke hormonale functie door het produceren van o.a. het hormoon testosteron.

Direct tegen de zaadbal aan ligt de
bijbal. Ondanks het feit dat de bijbal slechts enkele centimeters lang is, bedraagt de totale lengte van het gekronkelde buisje in de bijbal ongeveer 6 meter. Hier verzamelen zich de rijpe spermacellen tot de eerstvolgende zaadlozing.

 


 

online adverteren www.m4n.nl

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes