Home Alle Andere Ballen Vetballetje

Vetballetje in een netje


Een
vetballetje of mezenbolletje is een balletje van dierlijk vet, waarin zaden zijn verwerkt. De diameter bedraagt meestal tussen de 5 en 7 cm. Het zijn vooral kleine vogeltjes zoals de koolmees, de pimpelmees, het roodborstje, de huismus en de spreeuw, die van deze bolletjes eten, maar ook wat grotere vogels zoals kraaiachtigen doen dit wel. Vooral tijdens de winter, wanneer moeilijker voedsel in de natuur gevonden kan worden, kunnen vogels vaak overleven dankzij wintervoeding zoals deze vetballetjes. Het vet ervan kan hun natuurlijke vetreserves aanvullen.

Behalve dat het nuttig is voor de dieren, vergemakkelijken mezenbolletjes de observatie van de vogels, wat ook n van de redenen is waarom veel mensen ze ophangen.

Vetballetjes kunnen kant en klaar in de winkel worden gekocht, maar men kan ze ook zelf maken door ongezouten dierlijk vet zoals rundervet of ongebruikt hard frituurvet te smelten in een pannetje en hier doorheen - na wat afkoelen (het mengsel moet al indikken) - zaden zoals maanzaad, zonnebloempitten en pinda's te vermengen. Ook een kant-en-klaar strooivoer is goed te gebruiken hiervoor. Het mengsel vervolgens in een vorm gieten die men na het afkoelen en stollen kan verwijderen door de vorm even in warm water te houden. Voor een makkelijke bevestiging kan men een ijzerdraadje of touwtje in het mengsel hangen voordat dit gestold is. In plaats van dit laatste kan men ze ook in een netje doen, waaraan ze kunnen worden opgehangen.

  • Hieronder een paar foto's van onze kleine gevederde vriendjes.

Vetballetje
Kleine vogels - zoals het pimpelmeesje - maken 's winters
dankbaar gebruik van de vetballetjes

Vetballetje
Ook het roodborstje is een fan van het vetballetje

Vetballetje
Koolmees en pimpelmees eten gebroederlijk van het vetballetje
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes