Reef Ball
Reef Balls zijn grote, holle, betonnen ballen die bedoeld zijn om een kunstmatig rif te vormen. Ze hebben een diameter variërend van 15 cm tot 1,8 m en wegen tussen de 2,7 kg en 2721 kg.
Het speciale beton waarvan ze zijn gemaakt, heeft een zuurgraad die nagenoeg gelijk is aan die van het zeewater, zodat het een goede hechtingsbodem biedt voor koralen, gorgonen e.d.
Er zitten zes tot wel veertig ronde gaten in die variëren van grootte. De hoeveelheid gaten hangt uiteraard af van de grootte van de bal. Deze gaten maken de Reef Balls extra aantrekkelijk voor het veelsoortige marineleven. Ze liggen op ongeveer drie meter diepte onder het zeeniveau.
Dit systeem doet geen enkele inbreuk op het gevoelige eco-systeem in zee. De groei van het koraal blijft een volstrekt natuurlijk proces. Reef Balls zijn hol en het ruwe beton van deze ballen zal binnen een jaar begroeid raken. Zo vormt dit kunstmatige rif een prima schuilplaats voor kleine vissen die pas naar het diepe trekken als ze groter zijn. Met het verdwijnen van het koraal vlak voor de kustlijn is namelijk ook de visstand sterk teruggelopen.
Reef Balls (Rif Ballen) zijn uitgevonden door Todd Barber voorzitter van de Reef Ball Foundation (RBF). Dit is een internationale milieugroep met als doel het eco-systeem van de oceanen te helpen herstellen. Veel riffen zijn al geheel of gedeeltelijk verdwenen als gevolg van menselijke activiteiten of ten gevolge van natuurlijke rampen. Het gevolg van het verdwijnen van de natuurlijke riffen is de toename van erosie op de stranden. De nadruk van de RBF ligt op de bescherming van de natuurlijke riffen. Eén van de mogelijkheden daarvoor is de aanleg van kunstmatige riffen, zodat de natuurlijke met rust worden gelaten.
De Stichting Reef Ball heeft wereldwijd op 1500 plaatsen met haar ballen in verschillende afmetingen kunstmatige riffen aangelegd. Daarvoor zijn meestal tropische en subtropische wateren gekozen.
De betonnen ballen hebben een levensduur van minstens 500 jaar. Tegen die tijd zijn ze volledige overwoekerd door koraal waardoor er weer een "naturlijk" rif is ontstaan.
Meer .....
< Vorige | Volgende > |
---|