Home

Strandvolleybal  (Beachvolleybal)


Een
Strandvolleybal is iets groter en zwaarder dan een indoor volleybal en is ook iets zachter door een lagere binnendruk.

  • Gewicht van de bal is tussen de 260 - 280 gram
  • Omvang bedraagt 66 - 68 cm
  • De bal bestaat uit 18 panelen


INFO
Beachvolleybal
oftewel Strandvolleybal is een variant van de zaalsport volleybal. Het wordt gespeeld op een ondergrond van zand, meestal op het strand met een speciale beachvolleybal.
Het belangrijkste verschil met zaalvolleybal is dat een team minder spelers kent: in internationale wedstrijden twee, maar op lager niveau kan dit ook drie of vier zijn.

Exacte cijfers van het aantal beachvolleyballers in Nederland zijn er niet, maar zeker is dat iedere zomer tienduizenden beach-fanaten het strand weten te vinden om aan n of meerdere beach-toernooien deel te nemen. En dat aantal blijft groeien, iedere zomer weer. De meeste beachvolleyballers spelen ook indoor volleybal, maar er is een grote groep spelers die zijn hart alleen aan de strandvariant heeft verpand.

Strandvolleybal  (Beachvolleybal)
Handsignalen en Beachvolleybal horen bij elkaar

Handsignalen
:
Beachvolleybal is tactisch gezien een ingewikkeld spelletje. Met twee personen moet een veld van 8 bij 8 meter verdedigd worden, wat vraagt om een goed tactisch inzicht en nauwkeurige afspraken tussen beide spelers. Zo worden bijvoorbeeld door de blokkeerder tekens (handsignalen) gegeven om af te spreken welke positie de verdediger moet innemen in het veld. Ook bij de aanval worden tekens gegeven. Deze tekens zijn min of meer geheim en alleen bekend bij de spelers onderling. Deze tekens die de partner moet duidelijk maken welk soort spel er gespeeld moet worden, worden achter de rug gegeven, zodat de tegenstanders ze niet kunnen zien. En ook mondeling worden aanwijzingen gegeven aan elkaar. De speler die de set-up geeft, kan vaak beter zien wat de verdediger van de tegenstander doet dan de aanvaller zelf. Daarom roept deze vaak tegen de aanvaller waar hij of zij de bal moet plaatsen.
  • De diverse handsignalen zijn leuk om te zien. Wil je zien wat er zo al aan tekens gegevens wordt, klik dan hier .

Beachvolleybal begon in 1920 in Santa Monica, Califiorni. Inmiddels wordt er al bijna een eeuw op het strand gevolleybald. Pas sinds eind jaren tachtig is beachvolleybal uitgegroeid tot een internationale topsport.
Sinds de Olympische Zomerspelen in Atlanta in 1996 mag beachvolleybal zich ook een Olympische sport noemen. En de populariteit van deze sport blijft door groeien.

Strandvolleybal  (Beachvolleybal)
Beachvolleyball op de Olympische zomerspelen in Athene in 2004

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes