Home

Bossaball


Bossaball
is een nieuwe trendy en spectaculaire balsport, een combinatie van volleybal, capoeira, voetbal en trampoline springen.
Hou je van capoeira of speel je liever beachvolley? Ben je een voetbalfreak of kick je meer op een gestrekte flik flak? De liefhebbers van al die sporten kunnen in Bossaball al hun kunstjes kwijt en zo vult Bossaball de lege ruimte tussen Ronaldhino en Le Cirque du Soleil.
Bossaball, ook wel genoemd het excentrieke broertje van beachvolleybal. Wie heeft ooit gezegd dat sport niet funky en swingend mag zijn? Sinds Bossaball voor het eerst in het openbaar verscheen, heeft het heel wat aandacht van de media gekregen.

Wat moet je je bij Bossaball voorstellen? Een heleboel dingen eigenlijk. Het hele idee is om een resem sporten samen te brengen op ťťn speelveld. Een veld dat integraal uit trampolines en luchtkussens bestaat, met een net in het midden.
Bossaball is een balspel dat gespeeld wordt door twee teams. Het kan worden gespeeld in teams van 3, 4 of 5 spelers. Eťn speler staat op de trampoline, de anderen op het luchtkussen daar omheen. De bedoeling is dat de bal de grond raakt in het speelveld van de tegenstander. Elk team mag de bal tot acht keer toe passeren binnen het eigen speelveld terwijl de trampolinespringer naar de juiste hoogte veert voor een (spectaculaire) smash.
Om het even welk lichaamsdeel in contact komt met de bal. Salto's, handstand en koprollen zijn hierbij niet meer dan normaal.
De spelers mogen de bal slechts eenmaal met de hand en tot tweemaal toe met de voeten of met het hoofd aanraken. Wanneer de bal op de luchtkussens van de tegenstander terecht komt, heb je recht op 1 punt. Scoren op de trampolines is goed voor 3 punten.
Contact tussen bal en bossawall (de ringen rond de trampoline) verandert niets aan de score, de rally gaat gewoon verder.

Bossaball

Bossaball scheidsrechters hebben een fluitje, een microfoon, percussie instrumenten en een dj-uitrusting.
Ze leiden het spel en ze voegen er een extra dimensie aan toe. Het zijn de ceremoniemeesters. In andere sporten heeft de scheidsrechter vaak een negatief imago. Hier zijn ze voor ťťn keer niet de boeman. Ze leiden het spel, maar zorgen ook voor de ambiance.
Samba referees zijn niet vereist voor een geslaagd partijtje Bossaball. Ze zijn slechts optioneel.

Bossaball werd uitgevonden door de Antwerpenaar Filip Eyckmans, de ex-manager van de bekende groep dEUS. Zijn idee begon te groeien toen hij op tournee in BraziliŽ een aantal capoeira-acrobaten aan het werk zag. Volgens Eyckmans zie je alle ingrediŽnten op de stranden van BraziliŽ: Capoeira, beach volley, balgoochelaars ŗ la Ronaldinho enz.
Waar komt de naam Bossaball vandaan?
Zijn exotische naam heeft de sport te danken aan zijn Braziliaanse roots, het bekende "
Bossanova".
Bossa Nova is Braziliaans voor New Wave en ontstaat in de jaren vijftig van de 20ste eeuw in Rio de Janeiro. Bossanova is een onderkoelde mix van Braziliaanse ritmes als de samba met Noord-Amerikaanse (jazz)stijlen als cool jazz en bebop. Naast salsa de meest populaire muziek van BraziliŽ.

In de zomer van 2005 werd Bossaball als wereldpremiere gelanceerd in BelgiŽ en Nederland. Op dit moment is Bossaball al populair in BelgiŽ, Spanje, BraziliŽ, Chili, Portugal, Dubai, Polen en Nederland.

Bossaball

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes