Home

Strandvoetbal


Een
Strandvoetbal is een voetbal speciaal bestemd voor het voetballen op zand.
De bal heeft een omvang van 68 tot 70 cm, een druk van ca. 7 bar en een gewicht van 396 tot 440 gram. De meeste ballen wegen zo rond de 400 gram. Veelal zijn de ballen gemaakt van sterk kunstleer met een latex binnenbal. De grootte van de bal is als van een gewone voetbal (maat 5), maar de bal is wezenlijker lichter en zachter.


INFO
Strandvoetbal (Beach Soccer) is een variant van het gewone voetbal. Het is een balsport waarbij twee ploegen van 5 spelers moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, met uitzondering van armen en handen. Ook moet de bal te allen tijde speelbaar blijven en mag dus niet afgeklemd worden. Deze beperkingen gelden niet voor de doelverdediger, ook wel keeper genoemd.
Strandvoetbal wordt gespeeld op het strand, op een veld van ongeveer 28 bij 37 meter. Een wedstrijd bestaat uit 3 keer 12 minuten. In tegenstelling tot het voetbal op gras of harde zaalvloer vergt het spelen in het zand veel van het uithoudingsvermogen en techniek. Het geven van een pass is op zand lastiger dan op gras, daarom is een goede techniek een vereiste.
De bal is het grootste gedeelte van de tijd in de lucht en dat zorgt voor spectaculaire omhalen en technische trucjes van spelers en sierlijke zweefduiken van keepers.
Strandvoetbal / Beach Soccer
Bij Strandvoetbal zie je de meest spectaculaire omhalen van spelers

Door de grote goals en het relatief kleine speelveld is de sport spectaculair om te zien. Gemiddeld elke dertig seconden is er een schot op goal en elke twee minuten wordt er gescoord. Aangezien zo'n veld allesbehalve makkelijk bespeelbaar is, wordt de bal hoog gehouden. Gemiddeld schieten spelers zestig maal op doel en worden er elf goals gescoord per wedstrijd in het professionele Beach Soccer.

Hoewel het Beach Soccer steeds meer aan populariteit wint, is nog niet iedereen bekend met de sport.
Beach Soccer is geÔnspireerd door het acrobatisch gespeelde voetbal op de stranden van Zuid-Amerika en is een unieke versie van de meest populaire sport ter wereld. Een zandveld is niet makkelijk te bespelen, dus zijn spelers gedwongen een grote mate van balbeheersing te ontwikkelen. Zodoende zijn sterspelers als Ronaldo en Romario uitblinkers geworden in het "Sambavoetbal". Zij danken hun vaardigheden voor een groot deel aan het strandvoetbal.

Het WK voor strandvoetballers bestaat al langer, sinds 1994. Tot 2004 werd het WK georganiseerd door Beach Soccer Worldwide. In 2005 werd de organisatie overgenomen door de FIFA. Van alle tot nu toe gespeelde WK's heeft BraziliŽ - sambavoetballand bij uitstek -
verreweg de meeste gewonnen.
Beach Soccer is in 1998 in Nederland geÔntroduceerd. Dankzij het feit dat strandvoetbal een zeer attractieve en spectaculaire sport is, groeit het snel in populariteit.

  • Hieronder nog enkele spectaculaire foto's van Beach Soccer tijdens de WK 2006. Op de plek waar beachvoetbal werd geboren, het strand van Copacabana in Rio de Janeiro.

Strandvoetbal / Beach Soccer

Strandvoetbal / Beach Soccer

Strandvoetbal / Beach Soccer

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes